Saturday, 14 January 2012

MANUSKRIP


Dingin. Angkasa malam diselimuti kegelapan. Rembulan terlelap dibuai lena. Tidak menampakkan cantik wajahnya. Malam ini. Begitupun bintang-bintang. Tersipu malu di sebalik awan.

Retinaku masih tertumpu pada coretan-coretan kusam itu. Fail-fail rahsia sejarah dunia. Sementara gerimis masih setia membasahi padang yang berembun. Riuh dalam sepi. Dan kesejukan terus menyerang benteng-benteng epidermisku.

Kuyakin sejarah memang amat bererti. Ia juga penuh misteri dan tanda tanya dalam setiap helai lembarannya. Majoriti manusia yang jahil seperti diriku ini hanya menelan bulat-bulat apa yang diungkapkan oleh pena sejarah. Salah atau benar, asli atau palsu. Kuhiraukan semua itu. Tanpa perlu kutelusuri riwayat penyampaiannya.

Namun tiba-tiba sahaja manuskrip kusam ini menyentak fikiranku. Menyelongkar setiap leliang kebodohan dalam sistem saraf pusat. Mencabar setiap kepercayaan yang selama ini bertahta di relung hati. Mengubah persepsi yang sekian lama mengepung atmosfer kotak pemikiran.

Ia seakan lembaran sejarah yang tersembunyi! Yang selama ini tak pernah diungkapkan kepada khalayak umum. Entah demi kepentingan politik pada zaman itu. Atau kerana kecacatan dalam pengumpulan bukti-bukti sejarah silam. Aku berhasil mendapatkannya beberapa hari lepas dari sahabat dunia mayaku dari Australia.

Otto Hahn, seorang Jerman yang membuat ledakan bom atom pertama pada tahun 1938!

Antonio Meucci, (1808 – 1889) dari Itali merupakan penemu telefon pada tahun 1849. Dan Alexander Graham Bell, yang sebenarnya bekerja pada Meucci, mengiktiraf salinannya pada tahun 1876 dan kemudian mengakui sebagai penemunya!

Orang Eropah Selatan pertama yang menemukan Amerika Utara pada tahun 1472 adalah seorang berbangsa Portugis yang bernama Joao Vas De Corte Real pada suatu misi penemuan rahsia. Ada juga yang meriwayatkan, bangsa Phoenicians telah mengunjungi Amerika Utara jauh sebelum itu. Dan Columbus datang pertama kali dua puluh tahun kemudian, tahun 1492!

*****

Sepi! Deru nafasku lirih. Tapi keheningan situasi ini membuatnya seakan bergemuruh di gegendang cochlea ini. Bebola mataku kembali melirik tajam. Menelusuri fakta-fakta yang berselerak itu. mencari-cari seberkas sinar harapan. Bagi merungkai sesuatu yang membuatku kebingungan.

Ah! Sia-sia. Perempuan itu sungguh membuatku mati kutu! Entah, teka-teki remeh yang sukar dipecahkan.
“Siapakah yang pernah menjadi pembunuh 1/6 penduduk dunia?” gumamku. Mengimbas kembali teka-teki yang pernah diajukan olehnya kepadaku. Jiwaku terpuruk kaku dalam kondisi sebegini.

Nazi Otto Adolf Eichman, dianggarkan hanya membunuh sedikitnya 12 – 18 juta orang sahaja. Tetapi aku yakin dia tak sampai membunuh sampai 1/6 penduduk dunia! Gengis Khan juga tidak menepati kriteria persoalan tadi. Pembunuhan massal oleh pemerintah Cina sejak tahun 1949 – 1971 adalah seramai 323 – 617 juta! Seperti yang termaktub dalam “Laporan Walter” yang dibuat pada tahun 1971. Nihil! Masih tiada jawaban yang sesuai. Pelbagai spekulasi yang kubuat belum membuahkan hasil. Manuskrip usang sejarah dunia itu juga tidak bisa memberiku jawaban walau sepatah ayat.

Diam. Kutermenung sejenak. Soalan-soalan dari perempuan itu kembali menghujani kanvas pemikiranku. Bertubi-tubi! Belumpun selesai kurungkai masalah yang pertama.

“Di dalam al Quran terdapat 144 surah. Setiap surah pasti diawali dengan Basmalah. Tetapi surah at Taubah tak mempunyai Basmalah.” Jelasnya panjang lebar. Aku hanya angguk. Pasrah.

 “Jadi untuk 144 surah tersebut hanya ada 143 Basmalah. Padahal apabila ia dikira semula, semuanya cukup! Terdapat 144 surah dan 144 Basmalah. Di manakah letaknya Basmalah yang satu lagi?” Tanyanya kepadaku.

Kuhirup nafas panjang. Cuba mengambil inspirasi dari tempias air hujan malam ini yang masih perawan. Menyegarkan kembali liang-liang fikiran yang semakin kusut masai. Pena dihujung jari kuputar-putar lesu. Sesekali mengikut arah jam, sesekali melawan arus putarannya. Ternyata masih banyak perkara lagi yang belum kuketahui. Meski umur semakin mendekati dekad kedua. “MasyaAllah…” hembusku lemah.

Aku masih belum berganjak dari tempat dudukku. Mendepani susunan rapi buku-buku kuno dan kitab-kitab salafy yang berjajar di rak buku. Mengamatinya satu per satu. Entah entah ada buku atau dokumen yang dapat kujadikan rujukan yang sesuai.

Senaskhah kitab kuning tua menarik perhatianku. Hampir hancur diserang arus masa. “Kitab Qisasul Anbiyaa”, gumamku dalam hati. Ini kitab yang pernah aku telaah dulu ketika bulan Ramadhan di pondok pesantren al Anwar. Sudah banyak bahagian-bahagiannya yang rosak. Sukar untuk dibaca kerana tulisannya pun nampak kabur.

Kubuka lembaran pertama, senarai kandungan. “Pembunuhan pertama di dunia.” Aku terkejut sejenak. Tajuk kecil yang membuatku penasaran. Segera jemariku menelusuri lembaran –lembaran kitab itu. Halaman 12! Sial. Sudah tiada, halaman 12 dan 13 sudah tercabut. Entah tercicir di mana. “Sstt…! Tetapi cuba lihat halaman 14! Ada sesuatu petunjuk di situ. Surah al Maaidah ayat 27 – 32.” Bisikku meyakinkan diri.

Dengan sigap telapak tanganku kini meraih sebuah kitab kitab suci al Quran. Yang tak pernah berbohong terhadap sejarah masa lalu dan ramalan masa depan! Dzaalika al kitaabu laa raiba fiih…

Dan ceritakanlah (Muhammad) yang sebenarnya kepada mereka tentang kisah kedua putra Adam, ketika keduanya mempersembahkan kurban, maka (kurban) salah seorang dari mereka berdua (Habil) diterima dan dari yang lain (Qabil) tidak diterima. Dia (Qabil) berkata ”Sungguh, aku pasti membunuhmu!” Dia (Habil) berkata, “Sesungguhnya Allah hanya menerima (amal) dari orang yang bertakwa.” (Al Maaidah : 27)

Mungkinkah dia seseorang yang aku cari? Si pembunuh 1/6 penduduk dunia? Sebentar, bukankah pada zaman itu yang menghuni dunia ini hanyalah 6 orang, Nabi Adam, Siti Hawa, Qabil, Habil, Iqlima dan Lubuda?

Ya, tepat sekali! Itulah jawabannya. Qabil membunuh Habil kerana dia enggan dinikahkan dengan Lubuda, adik Habil. Qabil ingin menikah dengan adiknya sendiri, Iqlima yang mempunyai paras lebih cantik dan ayu. Qabil juga tidak rela menyerahkan Iqlima kepada Habil!

“Hm… begitulah kecantikan dan keelokan paras wanita. Selalu menjadi fitnah dan rebutan lelaki yang kadang-kadang menjurus kepada permusuhan yang sampai bisa mengakibatkan nyawa melayang,” hatiku bermonolog dalam sunyi.

*****

Hujan di luar sana semakin lebat sahaja. Angin Monsun semakin bergelora menyapu Pantai Timur. Menerpa dedaunan hijau dan rerumputan ilalang. Dingin. Ya, masih tetap dingin. Hampir sepanjang hari hujan mengguyur tanah Serambi Mekah ini.

Pernah ketika dulu ragaku terpenjara di dalam asrama ini selama satu minggu lebih. Kerana hujan yang turun tanpa kompromi, tiada henti. Biasalah, bulan Disember. Masih dalam lingkungan masa musim tengkujuh. Tetapi aku tetap bersyukur bisa merasakan pengalaman ini. Ia seakan-akan membawaku menikmati musim dingin di Eropah. Sayangnya di sini yang turun bukan hujan salji!!!

Otakku masih buntu! Teka-teki pertama telah terpecahkan. Soalan kedua? Aku masih berfikir untuk menghubungkaitkan semua kata kunci yang telah ada. Aku peras otak ini untuk memanggil kembali memori – memori lalu. Memanggil sejarah-sejarah silam. Mungkin juga ada kaitannya dengan persoalan pertama tadi.

Cepat-cepat kuraih semula naskhah kitab suci al Quran, manuskrip teragung sepanjang zaman! Kubuka helaian demi helaian menelusuri fakta yang tersembunyi. Kucari surah-surah yang berkaitan dengan kisah Nabi Sulaiman a.s dan burung Hudhud. Feeling-ku merasakan ada sesuatu yang menarik dalam kisah cinta raja Sulaiman dan ratu Balqis. Ia bukan sekedar kisah cinta biasa. Cinta yang berputik kerana Allah swt, kerana agama-Nya. Mungkin aku bisa mendapat sedikit petunjuk di situ.
Kujejaki setiap ayat-ayat suci yang tertera di situ. Tiba-tiba pandanganku terhenti. Jejariku tegas menuding setiap baris ayat-ayat suci ini. Nafasku terus bergejolak memainkan emosi sekujur jiwa raga. Kubaca dengan teliti dan penuh konsentrasi.

“Sesungguhnya (surat) itu dari Sulaiman yang isinya, “Dengan nama Allah swt Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Janganlah engkau berlaku sombong terhadapku dan datanglah kepadaku sebagai orang –orang yang berserah diri.”

Ya, tepat sekali! Inilah jawabannya. Sungguh benar. Terdapat 144 surah dan 144 Basmalah di dalam al Quran. Subhanallah!!! Ia terletak pada ayat ke 30 surah an Naml. Yang menceritakan perihal surat Nabi Sulaiman kepada Ratu Balqis di negeri Saba’. Tidak dapat disangkal lagi.

Secepat mungkin kuraih Sony Ericsson Cedarku yang tersadai di atas meja kayu itu. Segera kudail nombor perempuan itu.
“Assalamualaikum Anis, aku berhasil memecahkan kedua teka-tekimu itu!” ucapku dengan senyum lebar mekar di bibir. Lega!

“Waalaikumsalam, okay… Congrats!” kata adik perempuanku itu, ringkas. Belum sempat aku melafazkan kalam, dia lagi-lagi mengangkat bicara memecah atmaku.

“Apa yang diciptakan terlebih dahulu, bumi ataupun langit?” tanyanya. “Aduh, nampaknya aku perlu mengkaji dan meneliti lagi manuskrip teragung mukjizat Rasulullah saw itu,” gumamku lirih.

“Itu bukan manuskrip,” sergahnya.
“Maksudmu?” Aku tertegun dalam kehairanan.
“Manuscript is a very old book or document that was written by hand. Do you understand?” dia mengepungku dengan kalam yang benar-benar membuatku tergagap.
“Ia adalah Kalamullah,” secara kebetulan kami berdua melafazkannya bersama-sama.

Padang Embun,
15.58
20 Safar 1433 H / 14 Januari 2012

No comments:

Post a Comment